Tetanus bij moeders en pasgeborenen

Wat is MNT?
MNT is een afkorting van “maternale en neonatale tetanus”, tetanus bij moeders en pasgeborenen. Er zijn 13landen op de wereld waar de vreugde over een nieuwe geboorte snel kan omslaan in een tragedie. Elke negen minuten sterft er een baby aan MNT. De gevolgen zijn ondraaglijk: pasgeborenen lijden aan steeds terugkerende pijnlijke spierkrampen en extreme gevoeligheid voor licht en aanraking. Er is weinig hoop op overleven. Ook de moeders sterven aan tetanus.

Wie lijden er aan MNT?
MNT ontstaat als sporen van de tetanusbacterie, die overal in de grond voorkomen, in contact komen met open wonden tijdens de bevalling. De ziekte slaat het hardst toe bij de allerarmsten, bij degenen die op de meest afgelegen plaatsen wonen en bij hen die geen toegang hebben tot gezondheidszorg.

Kan er een eind worden gemaakt aan MNT?
Ja! MNT is zeer goed te voorkomen. Drie vaccinaties van 60 dollarcent zijn al genoeg voor de bescherming van een zwangere, die de immuniteit op haar beurt doorgeeft aan haar ongeboren baby. Samen kunnen Kiwanis en UNICEF een eind maken aan deze ziekte.

Waarom is MNT nog niet uitgeroeid?
In vele landen heeft UNICEF al grote successen geboekt bij het uitroeien van MNT. Maar in 13 landen in Afrika, Azië en Europa slaat de ziekte nog steeds toe bij pasgeborenen en moeders die niet of nauwelijks toegang hebben tot gezondheidszorg – omdat ze arm zijn, in afgelegen gebieden wonen of omdat er in hun regio een humanitaire noodsituatie heerst. Er zijn meer geld en middelen nodig om alle baby’s en moeders uit de risicogroepen te bereiken.

Wat is er nodig om MNT uit te roeien?
Om 129 miljoen moeders en hun ongeboren baby’s te vaccineren zijn vaccins nodig, injectienaalden, veilige opslag- en transportmethoden, duizenden goed opgeleide medewerkers en meer. Daarvoor is 110 miljoen dollar nodig en het toegewijde werk van UNICEF en alle leden van de Kiwanis-familie.

Waarom juist dít onderwerp?
Het is onacceptabel dat onschuldige pasgeborenen en hun moeder aan MNT lijden en sterven, terwijl deze ziekte zo gemakkelijk te voorkomen is. Daarnaast is dit een geweldige kans om de armste en meest verwaarloosde moeders en baby’s te bereiken met gezondheidszorg. Door het ontwikkelen van infrastructuur voor het afleveren van MNT-vaccins wordt er een weg gebaand voor het verschaffen van bijkomende, zeer noodzakelijke hulp aan deze gezinnen in de marge van de samenleving.

Wat houdt het ELIMINATE-partnerschap in?
Hand in hand willen Kiwanis en UNICEF de wereld beter maken door MNT uit te roeien. De betrokkenheid, visie en kracht waarmee Kiwanis gemeenschappen en hun leiders weet te bereiken, kunnen helpen bij het wegvagen van deze wrede, eeuwenoude ziekte en de weg effenen voor andere medische hulp. UNICEF, op zijn beurt, heeft medewerkers in de meest geïsoleerde uithoeken van de wereld en een onovertroffen bevoorradingsketen.

Draag uw steentje bij